Младежки Вестник

Понякога посещенията на фитнес залата се превръщат в скучна рутина и човек има нужда да разнообрази. Вместо обаче да броите секундите до края на тренировката, има начин да се забавлявате докато се грижите за своето здраве и стройна фигура.

Ето ТОП 5 на спортовете, с които ще се откъснете от напрегнатото ежедневие и в същото време ще задържите болестите далеч от себе си.

Карайте ролери и се насладете на парка от друга гледна точка

Ролерите не са занимание само за децата и тийнейджърите. Възрастните също могат да се забавляват карайки ролери. С тях не само можете да се насладите на градския парк от друга гледна точка, но и да поддържате добро физическоздраве. Всъщност карането на ролери е считано за една от най-добрите кардио тренировки, които обаче не натоварват излишно ставите. Подобна тренировка повишава мускулната издържливост и гъвкавостта.Освен това, горенето на калории е гарантирано, а балансът и координацията ви също ще се подобрят.Едно от основните предимства на ролерите е, че дават  добра аеробна тренировка. Аеробните упражнения укрепват  сърцето и подобряват неговата ефективност. Те могат да намалят стреса,  вероятността да се разболеете от диабет, и дори  кръвното налягане. Заедно с всичко това, ролерите са забавен начин да прекарате свободното си време ползотворно.

Оформете тялото си с плуване

Много хора считат залата за нещо неприятно и отблъскващо, а редовните тренировки за скучни и еднообразни.Плуването обаче може да разнообрази ежедневието ви и е подходящо за поддържане на добра форма. Нека бъдем честни: един от най-добрите начини да получим мечтаното тяло в комбинация с биволско здраве, е да се забавляваме по време на упражнения, а при плуването се случва точно това.

Мускулите се оформят перфектно, защото плуването натоварва редица мускулни групи в тялото. Освен това то помага за подобряване функциите на белите дробове. Ако само по себе си плуването все още не може да ви убеди, че можете да се забавлявате, опитайте да играете на водна топка или да правите упражнения във водата.

Плуването намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 40%, облекчава симптомите на астмата, понижава риска от диабет. Да не говорим за ползите за гръбнака.To е чудесно развлечение в летните горещини.

Водата има силно рехабилитационно действие и се използва в множество процедури за хора с дискови хернии, възпалени нерви, травми и др.

Тренирайте докато пътувате за работа

Колоезденето е най-евтиниятначин за придвижване в населено място. Също така и най-забавният начин за придвижване до работното място. Едновременно с това човек укрепва своето здраве.

Карането на колело е много добра тренировка за сърдечния мускул. Също така се понижава се нивото на лошия холестерол и се намалява риска от инфаркт.

Докато изучавате нови маршрути в града си и се забавлявате, укрепвате коремните мускули и мускулите на гърба.  По този начин се изгражда “мускулен корсет”, който предпазва от дискова херния.

Карайки, настроението ви автоматично се подобрява, поради отделяне на ендорфини в мозъка, които намаляват усещането за болка и премахват безпокойството.

Освен това колоезденето е добър начин за приятна разходка с вашите приятели или половинка.

Прочистете ума и тялото си с йога

Йога е науката, която помага за опознаване на човешката същност и целта й е достигане до чистото съзнание. „Здрав дух, здраво тяло.“, е казал някога Ювенал. Йогатае  средство да се справяме с емоции като гняв, вина, завист и страх.

Когато тези емоции ни обхванат, нашата жизнена енергия се изчерпва, тялото ни отпада, умът ни е омаломощен. Чрез физическите и дихателните упражнения, медитацията и релаксацията, все техники на йогата, ние презареждаме тялото и ума си. Йогата ни учи как да запазим баланса сикогато сме  щастливи, и как да запазваме самообладание в стресови ситуации. Или простичко казано – посредством йога ние се грижим за нашето тяло и ум, като се докосваме до нашия дух.

Практикуването на йога освобождава стреса, балансира емоциите и влияе благотворно върху храносмилателната, отделителната, кръвоносната, нервната и всички други системи в организма, което може да доведе и до отслабване без тежки тренировки.

 

 

Изпитайте себе си докато скачате на въже

Скачането на въже е забавен начин да поддържате форма и едновременно с това да изпитате психиката си. То помага за стягането на много мускулни групи едновременно и подобрява издръжливостта, координацията, рефлексите и бързината. Не по-малко важно е, че скачането  на въже редуцира стреса. Освен всички тези физически ползи, скачането е и забавно. Има различни техники, които правят този вид тренировка доста забавна, тъй катосе учите на нови неща и изпитвате себе си.

Може да скачате на въже навсякъде, тъй като то е леснопреносимо. А ако си пуснете любимата музика докато тренирате, това допълнително ще повиши интензивността на вашата тренировка и ще постигнете по-бързи резултати.

 

Автор на публикацията: Лорияна Шушкова

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg