Младежки Вестник

Мариса Грус е доброволка по програма „Младежко развитие” на Корпуса на Мира, правителствена организация от САЩ. Тя завърши успешно мандата си от 2 години в Хасково и отпътува за САЩ през тази седмица.
По време на престоя й в нашия град, тя работи и в Младежки център. Мариса успя да организира интересни уоркшопове за младежите, включи се в много доброволчески акци на Младежкия център в Домовете за деца лишени от родителски грижи.
По нейна инициатива в Хасково се проведе първата акция в България АНТИ СПИН ПЪЗЕЛ. Специалисти, младежки работници и психолози от Корпуса на Мира в България представиха нови иновативни методи за превенция сред учениците на СПИН и трафик на хора. С интересни игри и уорк-шопове младежите бяха привлечени към идеите на АНТИ СПИН ПЪЗЕЛА. На хасковските педагози, специалсти и младежки работници бяха раздадени методически указания и материали за работа в тази насока. Така Младежкия център –Хасково стана първата организация от България, която се включи в световното движение АНТИ СПИН ПЪЗЕЛ.
Мариса Грус е психоложка – специализирала в работата с тийнейждъри. Тя водеше в списвания от Клуб Репортер „Младежки вестник”- рубрика “Лично”. В нея тийнейджърите обсъждат лични проблеми – като първата любов, ревност, самочувствие и др.
Мариса Грус популяризира доброволческата работа през времето на Международната година на доброволчеството – 2011 и участва в почити всички доброволчески инициативи на Младежкия център.
По време на престоя си в България Мариса Грус бе една от организаторите на национална лидерска Академия ГЛОУ за младежи, провеждана във Велико Търново. Три момичета от Младежки център – членове на Клуб Репортер – Николета Безергянова, Боряна Шиманова и Дани Стоянова завършиха успешно академия за младежки лидери.
Момичетата и момчетата от Младежкия център благодариха на Мариса Грус за възможността през тези две години да работят с нея и да обсъждат с нея проблемите на тийнейджърите – за адаптацията в училище, за ценостите, за нещата от личния свят на момичетата и момчетата, които не се преподават в училище.
Специално поздравление за Мариса изпрати от далечна Англия Боряна Шишманова, ученичка от 11 клас, която през тази година учи в Англия със спечелена стипендия за едногодишен обмен. „Аз съм благодарна и щастлива, че съм се срещнала с такъв човек, който повлия силно върху развитието на много младежи, включително и на мен и запомних, че трябва да се полагат усилия във всички аспекти на живота, като започнеш първо от себе си! – пише в поздрава си Боряна.
Изпращането завърши със скромна почерпка.

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg