Младежки Вестник

Потапяйте яйцата поотделно в купичките с багрилни разтвори за около 20-30 секунди. В почете бои на пазара се съдържат цветовете – жълто, червено, оранджево, синьо, зелено и лилаво. Но знаете ли че ако смесите съставните цветове може да получите още няколко цвята:

Жълто яйце в синя боя = зелен цвят

Зелено яйце в жълта боя = зелена маслина

Жълто яйце в зелена боя = лимонено жълто

Жълто яйце в червена боя = оранджев цвят

Жълто + червено + синьо = пурпурен цвят

Синьо яйце в червена боя = виолетов цвят

Синьо яйце в зелена боя = тюркоазен цвят

Техники за боядисване на яйца с шарки

1. С восък – Боядисваме яйцата в по-светла боя, след това ги оставяме да изсъхнат. Трябва да запалим тънка свещ за торта/или друг вид/ и внимателно накапвате восък върху яйцето. Поставяте яйцата в друг цвят боя – по-тъмна. Местата на които се сложили восък/отстранявате внимателно със салфетка или с тъпата страна на ножа/ ще запазят първоначалното оцветяване. С тази техника с ще получите яйца с ефект на точки.

2. С памук – Откъсвате достатъчно голямо парче памук, с което ще можете да увиете отвсякъде свареното яйце. Накапвате памука с различна боя и изчаквате 10-20 минути, за да се насити цвета. Готовите яйца може да намажем с памуче с натопено в малко олио за повече блясък.

3. С листенца – Вземете едно листенце и го прикрепете към повърхността на яйцето с помощта на тензух или дамски чорапогащник, след което затегнете здраво с конец или ластик. Потопете в боята и изчакайте няколко минути. След като освободите яйцето върху него ще се отпечата листото.

4. С гъба (на петна) – Ето Ви една интересна идея за боядисване на яйца с акрилна боя. Първо потопете яйцето в боя за яйца и след няколко минути извадете и изчакайте да изсъхне. Вземете една гъба и намажете ъгълчето й с избраният от Вас цвят акрилна боя. Нанесете върху яйцето няколко пъти и ако е необходимо повторете със същия или друг цвят.

5. Със салфетки – Вземете една салфетка и с помощта на лъжичка сложете върху нея различни цветове бои. Завийте свареното яйце и изчакайте няколко минути.Получават се прекрасни преливащи тонове, които освен това имат леки точици от салфетката, в която са били увити яйцата.

6. С дантела – Ако използвате дантела при боядисването на яйца, то със сигурност ще успеете да им предадете уникален вид. Методът е повече от лесен, а всичко от което се нуждаете е парче дантела, конец и ножица. Просто увийте добре всяко яйце в дантела, стегнете с конец или ластик и потопете в боята. След като извадите яйцето от боята и отстраните дантелата и ще останете впечатлени от получените красиви шарки.

А вие какви техники за боядисване на яйца знаете и можете да допълните!

Покажете ни вашите яйца, нека изпъстрим нашият фейсбук пост https://www.facebook.com/YoungReporter1/posts/10158869139820412 с красиви български великденски яйца.

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg