Младежки Вестник

Ако си ученик или студент вероятно си чувал за програмата Еразъм+. Тя се финансира от Европейската комисия и е фокусирана върху развитието на младежта в ЕС. Еразъм+ предоставя възможности за участие на всеки младеж или тинейджър в раззличните проекти, които се финансират по нея.

Всеки един проект се реализира от неправителствени организации, като например НПО Млад репортер. Други възможности са проектите да бъдат организирани от фондации или граждански групи. Всяка органицая кандидатсва в онлайн платформата на Еразъм+ с готова документация, план за реализиране и бюджет за дадения проект. След няколко месеца одобрените проекти се обявяват в същата платформа и тогава започва истинската работа по реализирането им. За всеки проект е важно да има активен и сплутен екип, който заедно да работи бърху общите цели. Важно е да се отбележи, че проектите имат раззлични теми и обхват.

Затова първата стъпка е да изясниш за себе си каква тема те интересува – социална отговорност, екология, спорт, социално включване, младежко предприемачество или друго. Когато имаш яснота за каква кауза би искал да допринесеш е много по-лесно да откриеш правилния проект, в който да се включиш. Може дори да направиш брейн сторминг с приятели, за да имаш колкото се може повече яснота.

Втората стъпка, както и при много аспекти от живота, е търсенето. Тук е моментът, в който могат да са полезни различните платформи, вкоито се обявяват места за участници в проекти. Има различни Фейсбук групи, които предоставят много широк избор. Те могат да са само за една държава от ЕС – България, или да са за целия ЕС. Акоимаш трудности с намирането на такива групи не се колебай да ни пишеш в някоя от нашите социални мрежи Instagram, Facebook, Linkedin или просто ни изпрати мейл на: ngoyoungreporter@gmail.com Ще се радваме да ти помогнем в твоя път към намиране на правилния проект за теб.

След като вече си открил желания проект, следващата стъпка е да кандидатстваш. Важно е да прочетеш и изискванията за допускане за участие, за да можеш да кандидатстваш. Много организации ползват Google Forms за потенциални кандидати и можеш лесно да го попълниш с твоя акаунт в Гугъл. Ако избрания от теб проект няма линк за кандидатсване с Google Forms, то тогава организацията има своя платформа за прееглеждане на потенциалните участници. Трябва просто да се регистрираш и да я попълниш. Последен вариант а кандидатстване е да им изпратиш мейл, в който изявяваш интереса си да си част от проекта. Всяка организация има мейл, който може да бъде намерен на техния сайта или в профилите им в социалните мрежи.

След като си кандидатствал остава да получиш отговор от организаторите. В случай, че има забавяне от тяхна страна, което не е рядкост поради натовареността при реализирането на проект, е добре да им изпратиш и последващо съобщение. Всяка една организация се радва да има за участници ангажирани младежи, които показват своя интерес към темата.

Накрая получаваш своя отговор, който ще е най-вероятно положителен ако следваш тези стъпки. Когато знаеш коя тема ти е интересна, отговаряш на изискванията и си кандидатствал в срок, това са правилните стъпки за положителен отговор от страна на организацията.

Важно е да се спомене и че ако някой ти поиска такса за участие – това е незаконна практика и може да подадеш жалба до ЦРЧР (Център за развитие на човешките ресурси), тъй като това не се допуска. ЦРЧР могат да бъдат полезни именно защото те са институцията, което отговаря за правилното прилагане и реализиране на пркети по Еразъм+.

Автор: Дани Стоянова

Categories: Литература

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg