Младежки Вестник

Свободното време е нещо прекрасно, нещо без което не можем да живеем, колкото и ангажирани да сме.

Дори и малкото време, което всеки ден съзнателно или не си отделяме, за да възстановим и да се отпуснем от стреса и напрежението, играе ключова роля за това как се чувстваме и най-вече – как живеем, защото малките мигове на радост и спокойствие, които прекарваме за себе си или с любимите ни хора, са също толкова важни, колкото и часовете прекарани на работното място.

Ала доколко успяваме да се насладим на тези моменти?

Изобщо замисляме ли се колко важни са те за баланса в нашето ежедневие, когато трябва все по-гъвкаво да маневрираме между всички задачи и крайни срокове и някак си между другото, в бързината да успяваме и да си починем?

Не се тревожете. Наясно сме, че и вие като нас търсите всякакви начини или поне си задавате от време на време въпроса: Какво да правя, за да се наслаждавам още повече на свободното си време и да го оптимизирам така, че да може денят ми да преминава по-ефективно?

В първата част на този поредица от статии, посветени на оптимизирането на свободното време, положихме основите за това как да откриваме, кое наистина ни зарежда с енергия, какво мечтаем да се промени, както и ви дадохме няколко ценни насоки, Как още от днес да започнете да оптимизирате свободното си време, като започнете да формирате нови ежедневни навици.

Тук, във втората част, ще доразвием още темата и ще допълним списъка с още практични методи, с които да оптимизирате свободното си време, но за максимален ефект и приложение ви препоръчваме( ако вече не сте го направили, разбира се) да прочетете първата част от поредицата.

Нека сега споделим още няколко ключови подхода, които за нас вече все повече се утвърждават и са с доказана ефективност:

 1. Използвай свободното си време, за да свършиш по-отрано нещата с краен срок;

Колкото и абсурдно да изглежда, тази жертва на свободно време сега, ще ти осигури много повече свободно време на по-късен етап, защото не само че предварително ще си свършил работата, но ще имаш и предимство от много повече свободно време, което ще можеш да оползотвориш много по-добре и да му се насладиш както подобава.

 • Създай си личен дневник за всичко, което те вълнува;

Вероятно ще реагираш, че това е нещо, което само малките момиченца само правят. Но замисли се: Не би ли било готино да има място, където да си записваш всичко, което те тревожи, вълнува или радва, за което копнееш, мечтаеш или си благодарен? Личният дневник е Мястото, където да споделяш всичко със самия себе си, да набелязваш целите и да преосмисляш нови възможности, как да правиш живота си още по-вълнуващ и разнообразен. Най-хубавото е, че на листа ще се освобождаваш наистина ефективно от всичко, което заема излишно място в съзнанието ти и ти пречи да се наслаждаваш на свободното си време.

 • Използвай календар или приложение, където да фиксираш точно графика си за следващите дни;

Имайки ясната идея, какво точно ти предстои да направиш и по възможност с минимални отклонения и разсейвания, ще си осигуряваш много по-ефективен работен ден, с много по-малко напрежение и хаотичното препускане между нови и нови изскачащи непланирани задачи ще се превръща постепенно във все по-спокойно протичане на работния ти ден, а това неимоверно ще окаже и огромно позитивно влияние върху свободното ти време. Защо ли? Ами много просто – колкото по-малко е напрежението и чувството на натоварване и постоянна забързаност, толкова по-лесно и бързо ще се възстановим и презаредим през свободното си време.

 • Използвай свободното си време, за да изпробваш или направиш нещо ново;

Без значение в какво се изразява това. Може просто да избереш друг път към работа или за вкъщи, по който отскоро или никога не си минавал; може да се чуеш с близък приятел, за когото отдавна все не можеш да отделиш достатъчно време; планирай следващата си вълнуваща екскурзия или пътуване; сътвори нещо свое, например оригами, DIY(направи си сам) или всичко за което се сещащ. Или помисли за нещо вкусно, с което приятно да изненадаш всички у дома тази вечер….Възможностите са безброй, но идеята зад всичко това е, че и най-малкото разнообразие носи мотивация, щастие и привнася с чувство на лекота и пъстрота през деня – парченце свежест в нашето свободно време.

 • Отделяй по 10-15 минути за пълен покой през свободното си време.

Без значение дали съзерцаваме в пълна тишина нещо сред природата, дали ще медитираме рано сутрин или преди сън, или просто ще използваме малко време от почивката си на работа, без да мислим за всичко, което още трябва да свършим и просто да не мислим за нищо. Тези кратки моменти на почивка на съзнанието , в спокойна среда, са безценно време на спокойствие и концентрация в настоящето, които за жалост все по-трудно можем да си осигурим. Но веднъж щом усетим благоприятното въздействие върху емоциите, психиката и най-накрая върху тялото си, ще си припомним това, което толкова често забравяме – Свободното време е призвано да ни осигури спокойствие, хармония и заряд да правим всичко, с което животът ни да става още по-прекрасен.Искрено се надяваме, че благодарение на тези малки, но според нас наистина ключови стъпки, имаме възможността да помогнем, повече хора да оползотворяват още по-ефективно свободното си време. 😉

Categories: Литература

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg