Младежки Вестник

Петър Овчаров – студент УНСС – Хасково

Живеем във време на все по-забързано ежедневие, в което всеки от нас се чувства все по-повлечен от безконечния поток на професионалните и личните си задачи и  задължения и поради целият този стрес, който се поражда и натрупва дългосрочно във времето, става все по-трудно да намираме свободно време за близките и приятелите си, или камо ли за себе си, а и малкото, което можем да си отделим, го оползотворяваме сякаш под натиска на напрежението на постоянни телефонни разговори, ангажименти и всякакви други неща, които създават впечатлението, че  сякаш дните се сливат един с друг и че трябва постоянно да оползотворяваме въображението си не за да се радваме на прекрасните моменти от живота, а просто за да измисляме нови начини да маневрираме между всичко, което искаме и трябва да свършим,

И ти ли се чувстваш по същия начин?

И ти ли при всяеки малък отрязък от свободно време се откриваш заровил нос в телефона, скролвайки за кой ли път безцелно из социалните мрежи, докато дойде следващото нещо, което трябва да свършиш и се чувстваш сякаш това ще продължава до безкрай и ти едва ли ще имаш енергията да продължаваш да живееш в този ритъм?

Горе главата! Щом четеш това, значи и ти търсиш своя начин да оптимизираш деня си, иили по-конкретно, да можеш истински ползотворно да се наслаждаваш на свободното си време и да можеш да правиш всичко онова, което обичаш и което е важно за теб, за да се освободиш от стреса и напрежението и в същото време да се чувстваш зареден отново с енергия и в добро настроение и най-вече, за да протича денят ти гладко и ползотворно, така че ти да ствваш по-ефективен с всеки изминал ден.

Разбира се това няма как да стане като с магическа пръчка и ще ти се наложи да си зададеш някои въпроси, да се поопознаеш, да се поровиш из миналото си и да си дадеш сметка кои неща те радват и вдъхновяват, но и кои те разсейват и ти създават излишно напрежение и ти пречат да се наслаждаваш на свободното си време така както Ти би искал да го правиш. С времето ще откриваш колко прекрасно можеш да се чувстваш както през свободното си време, така и през другото време, което със сигурност ще минава по-леко и приятно за теб.

Е, достатъчно.наясно сме, че вече тръпнеш от очакване какво да направиш.

Хайде, да започваме тогава!

Преди да започнеш да правиш първите промени в ежедневието си, вземи лист или бележник,(може и в бележника на телефона си), навсякъде където ще ти е удобно да си водиш записки и си запиши следните въпроси. Да! И въпросите. важно е, защото отговорите ти може да се променят или допълват с времето и е добре да знаеш какви въпроси си задаваш.

 1. Как оползотворявам сега свободното си време?

Тук напиши всичко за което ти хрумва най-напред, независимо дали го правиш сам, със, семейството, с приятели; включи и екскурзиите, почивките през лятото…всичко,което се сещаш веднага. Остави си място, така че да можеш да допълваш списъка по всяко време.

 • Доволен ли съм от начините, по които прекарвам свободното си време?

Тук е важно да бъдеш честен/на и откровен/а със себе си. Дай си време и отговори писмено защо си/не си доволен/на.

 • Имам ли достатъчно свободно време, така че наистина да мога да си отпочина и да презаредя батериите с енергия за работа?

Даа, така е, колкото и свободно време да има човек, никога не е достатъчно. Но въпросът по-скоро е дали ти стига времето да си починеш от работа и най-вече да се чувстваш пълноценно.

 • Какво мечтав да се промени в свободното ми време?

Развихри въображението си на макс! Нека тук се излее всичко,  което би искал(колкото и невъзможно засега да изглежда) да се случва през свободното ти време. Може да е някое хоби или полезно занимание, за  което мечтаеш или се вдъхновяваш от дете; може да е някое пътуване, екскурзия или почивка до някое екзотично местенце или да летиш с балон например… Всичко, за което можеш да се сетиш.Дай си пълна свобода на въображението, без да мислиш за финансовите средства и другите ресурси необходими за реализацията на твоите мечти. Нека поне в мечтите си се абстрахираме за малко от тях и да се насладим на това да бъдем себе си.

 • Какво можеш още от днес да промениш?

Отново сме на земята! Е, как ти се стори това вълнуващо пътуване? Надяваме се си усетил колко благоприятно се отразява периодично да си припомняме мечтите си. Не е ли това един прекрасен начин да се самомотивираш и да усетиш как се изпълваш целия с възторг и преливш от енергия, как олекваш  и сякаш ей сега ще полетиш?

Именно тази мощна енергия ще впрегнем на работа към реалните действия, които зависят от нас и които най-важното, можем да започнем още от днес, за да оптимизираме лека-полека свободното си време все повече в наша полза.

Тук ще е добре да започнем от малките, иначе едва доловими неща, които понякога самите ние забравяме колко силно въздействие оказват и колко благоприятно може да ни повлияят да разпуснем от стреса и напрежението от учебния или работния ден. Тези наглед малки но толкова ключови неща може да ти станат траен навик или просто експериментирай с тях, за да видиш как ще се почувстваш впоследствие и да прецениш дали си заслужава да станат част от свободното ти време осен всичко, което вече правиш.

 Ето някои неща(дейности), които може да са ти от полза в почивките по време на рбота, така и извън работно/учебно време:

 1.  Докато се храниш си пусни любимата си песен или просто музика, която да те отпусне и откъсне от всичко, което сега не е важно;
 2. Докато се храниш или разговаряш  с някого до теб, по време на почивка, оствави телефона си настрана;

Така ще можш се насладиш много повече както на храната, така и да обърнеш повече внимание на хората около теб без да се разсейваш излишно.

 • Набави си някоя готина книжка и се разторварвай с нея при всяка възможност, било то в обществения трнспорт, в почиките на работа, докато чакаш на опашка или просто докато си почиваш у дома;

 Ето как досадното чакане и иначе изгубваното време може да работи в твоя полза и от изгубено и отегчаващо да се превърне в свободно, приятно и ползотворно.

 • Разходи се(сам или с приятели) нвкъде на тихо и спокойно място, по възможност някъде сред природта.

Така не само ще се отпуснеш и ще оставиш настрана тревогите и проблемите от работното/учебното си време от деня, но и ще се насладиш истински на свободното си време, заобиколен от красотата и учта на някой парк или горичка наоколо с прохладни и спокойни кътчета с високи дурвета или пъстри ларени цветя.

 • Поспортувай по начин, който на теб ти е приятен още днес

Научно доказано е, че спортът, физическите упражнения и като цяло движението навън вършат чудеса по отношение на здравето, на почивката и доброто настроение след натоварените дни на учене или работа и са незаменим инструмент за справянето със стреса и наистина помагат да оптимизираме и подобрим качеството на свободното си време.

В края на деня отново отвори бележника си и с днешна дата запиши как се чувстваш след изпълнението на накоя/и от горните дейности.

 • По-добре/зле?
 • Радостен или отпуснат?
 • Замечтан или приятно уморен?
 • Или пък още по-мотивиран и концентриран?
 • Зареден и тръпнещ от очакване за утрешния ден?

Прави си този самоотчет по начало всеки ден, докато си създадеш така желаният траен навик и се наблюдавай колко различно се чувстваш откакто започна да работиш върху оптимизирането на твоето свободно време.

Сиурни сме, че с времето, което отдели за себе си днес, Ти направи една наистина важна крачка по пътя към оптимизирането на свободното си време и да правиш така, че то наистина да работи за теб и да те зарежда с настроение и най-важното – да ти носи заслужената от теб почивка.

Та нали това все пак е негово призвание? Очаквай скоро част 2 от поредицата

Categories: Литература

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg