Младежки Вестник

Работата на уеб програмиста е да създава уебсайтове и да гарантират, че уебсайтът е визуално привлекателен и лесен за навигация. Много уеб разработчици също са отговорни за ефективността и капацитета на уебсайта.

Видове уеб разработчици.

Уеб разработчиците обикновено попадат в една от трите категории: back-end разработчици, front-end разработчици и full-stack разработчици. Нека разгледаме по-отблизо всяка от тези роли.

 • Back-end уеб разработчиците създават структурата на уебсайта, пишат код и проверяват дали кодът работи. Техните отговорности може също да включват управление на точки за достъп за други, които трябва да управляват съдържанието на уебсайта.
 • Front-end уеб разработчици работят върху визуалната част на уебсайта – страниците, които посетителите виждат и с които взаимодействат (известни също като потребителски интерфейс). Те проектират физическото оформление на всяка страница, интегрират графики и използват HTML и JavaScript за подобряване на сайта.
 • Full-stack разработчиците вършат работата както на back-end, така и на front-end разработчик. Тези разработчици имат знанията да създадат цялостен уебсайт и могат да работят за организации, които нямат бюджет за голям екип от разработчици.

Задачи и отговорности на уеб програмиста.

Като уеб програмист бихте могли да работите за компания или агенция или като фрийлансър, поемайки проекти за отделни клиенти. Вашите задачи ще варират в зависимост от работната ви ситуация, но ежедневните отговорности обикновено могат да включват:

• Проектиране на потребителски интерфейси и навигационни менюта

• Писане и преглед на код за сайтове, обикновено HTML, XML или JavaScript

• Интегриране на мултимедийно съдържание в сайт

• Тестване на уеб приложения

• Отстраняване на проблеми с производителността или потребителското изживяване

• Сътрудничество с дизайнери, разработчици и заинтересовани страни

Как да станете Web Devrloper.

 1. Изградете умения за уеб програмист.

Работодателите и клиентите обикновено очакват уеб разработчиците да имат определени умения, които демонстрират способността им да изпълняват изискванията на уебсайта. Ако се интересувате от кариера като уеб разработчик, това са някои умения, върху които можете да се съсредоточите, за да изградите основа за успех.

Технически умения

• Кодиране: Често срещаните езици за програмиране включват HTML, PHP, каскадни стилови таблици и JavaScript за преден дизайн. Помислете дали да научите Python, Java или Ruby, ако искате да правите back-end разработка.

• Адаптивен дизайн: Хората използват различни устройства, за да разглеждат уебсайтове. Разработчиците трябва да могат да създават сайтове, които изглеждат толкова добре на смартфони и таблети, колкото и на компютърни екрани.

• Техническо SEO: Много фактори от дизайна на уебсайта могат да повлияят на класирането на сайта в търсачката. Разбирането как търсачките класират сайтовете е полезно в работата на програмиста.

• Контрол на версиите: Това ви позволява да проследявате и контролирате промените в изходния код, без да започвате отначало всеки път, когато се натъкнете на проблем.

• Визуален дизайн: Разбирането на основните принципи на дизайна, като например как да използвате бяло пространство, да избирате шрифтове и да включвате изображения, може да повиши вашата продаваемост.

Умения на работното място

• Комуникация: Уеб разработчиците прекарват време в обсъждане на дизайнерски идеи със своите клиенти и членове на екипа през всяка стъпка от проекта.

• Обслужване на клиенти: Уеб разработчикът създава уебсайтове, които клиентът да използва и трябва да остане фокусиран върху клиента, за да постигне най-добри резултати.

• Ориентиран към детайлите: Малките детайли, като малка промяна в кода, могат да направят голяма разлика в представянето на уебсайта.

• Организация: Проследяването на крайните срокове, проектните задачи, работния процес и бюджетите е полезно, ако искате да завършите дизайна на уебсайт навреме.

• Разрешаване на проблеми: Уеб разработчиците често се натъкват на проблеми при проектирането на уебсайтове. Те трябва да имат търпението и способността да идентифицират проблемите в дизайна или кодирането и да ги разрешават по методичен начин.

2. Помислете за степен по компютърни науки или уеб дизайн.

Въпреки че не винаги се нуждаете от диплома, за да получите работа в уеб разработката, тя със сигурност може да помогне. Ако вече сте в училище (или обмисляте да спечелите диплома), някои специалности може да са по-подходящи за кариерните ви цели от други. Ако се интересувате повече от бек-енд уеб разработка, помислете за дипломна програма по компютърни науки. Ако се чувствате по-привлечени от front-end разработката, може да изберете степен по уеб дизайн или потребителско изживяване (UX).

3. Вземете курс по уеб разработка.

Не е задължително да имате нужда от официално обучение, за да работите като уеб програмист. Възможно е да придобиете уменията, от които се нуждаете, сами. Например можете да вземете курс за изучаване на езици за програмиране като HTML, JavaScript или CSS и след това да приложите наученото на практика на собствения си уебсайт.

4. Създайте портфолио от работа по уеб разработка.

Като уеб разработчик портфолиото ви често е една от най-важните части на автобиографията ви. Тази колекция от проекти показва на потенциалните работодатели какво сте способни да създадете. Включете типовете проекти, които представляват работата, която искате да свършите. Ако включвате код, не забравяйте да го анотирате, за да покажете мисловния си процес.

5. Сертифицирайте се.

Получаването на сертификат може да потвърди вашия набор от умения пред потенциални работодатели. Ще намерите набор от общи и специфични за доставчика опции, включително Adobe Certified Expert (ACE), Microsoft Certified Solutions Associate (MCSD), Amazon Web Services (AWS) Certified Developer или Zend Certified PHP Engineer.

Автор: Петър Атанасов,
Софуерни технологии и дизайн, 2-ри курс в ПУ “Паисий Хилендарски”

Categories: Без категория

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg