Младежки Вестник

plastmasovi-butilki8Освен да наблюдават дивите птици, хората могат реално да помогнат за тяхното оцеляване през неблагоприятните периоди. Поставянето на хранилки на терасите, прозорците и по дворовете ще привлече птиците по-близо до наблюдателите и така освен че ще им помогне да преживеят, ще ги направи по-лесни за наблюдение. Напоследък подхранването по този начин става все по-популярно и това е начин да се грижим за птиците и да им се любуваме, без те да бъдат затваряни в клетки.

През зимата храната е най-важният ресурс за оцеляване на птиците. Ако могат да намерят достатъчно количество и достатъчно енергийна храна, те ще оцелеят през студените дни. Нуждите им от храна са толкова по-големи, колкото по-ниски са температурите. Особено уязвими са младите птици и често те стават жертва на отрицателните температури.

Хранилките обикновено се  зареждат до към края на март. Важно е да бъдат постоянно пълни, тъй като птиците свикват с местоположението на източника на храна и разчитат на него, а ако той е празен, губят много време за намиране на нов. Освен това дребните птици са с по-висока телесна температура, губят топлина по-бързо от по-едрите и трябва да се хранят често. Някои дребни видове, като синия синигер, прекарват почти целия къс зимен ден в търсене на храна.

Основните видове хранилки са два – хранилки със стабилна основа (тип масичка) и свободно висящи.

Масичката е подходяща за поставяне в открити площи на забит в земята прът или върху някаква по-стабилна основа. Добре е наоколо да няма храсти, в които биха могли да се скрият хищници и да дебнат хранещите се птици. Плотът на масичката трябва да бъде изработен от материал, който е лесен за почистване, да няма пукнатини, в които биха могли да се задържат замърсявания, да не подгизва от дъждовете. Наличието на борд околовръст на плота ще предотврати падането на храната, където тъй като хранещите се на земята птици отново са уязвими от хищници. Хранилката тип масичка е лесна за изработване и поддържане, но недостатък е това, че храната се мокри от дъждовете. Вариант е изработването на такава хранилка с покривче.

Този тип хранилки е подходящ за повечето видове птици и е предпочитан от тях, защото са открити и дават възможност за оглеждане и предпазване от неприятели.

Висящите хранилки са предназначени за окачване по клоните на дърветата, но могат да се прикрепят и към парапет на тераса или към прозорец. Такива хранилки могат да се намерят на пазара, но могат и да бъдат изработени от подръчни материали. Представляват цилиндрично тяло с отвори, през които птиците кълват от храната, и хоризонтални пръчки за кацане. Подходящи за изработване на висящи хранилки са цилиндри за топки за тенис или пластмасови бутилки. При използване на пластмасова бутилка е важно тя да бъде предварително добре подсушена, за да се предотврати мухлясването или загниването на храната. В единия край на бутилката се пробиват две срещуположни дупки и през тях се вкарва пръчица или клонче, необходими за кацане. Такива пръчици могат да се поставят на няколко места по височината на бутилката. На 4–5 сантиметра над всяка пръчица се пробива дупка, от която птиците ще кълват семената, като този отвор не трябва да е прекалено голям, за да не изпада през него храната. Бутилката се пълни със семена и след това се затваря с капачката. Чрез завързано за гърлото въженце готовата хранилка се окачва на избраното място.

Не всички видове птици обаче се осмеляват да кацнат на висяща хранилка, тъй като тя е подвижна. Гълъбите например предпочитат твърда основа под краката си. Големината на бутилката също би могла да бъде определяща за посетителите й – от малки бутилки (0,5 л) биха могли да се хранят само дребни видове. Но пък поради неминуемото изпадане на семена, под нея редовно ще се отбиват и по-едри – сойки, гълъби, гугутки.

Интересен вариант на хранилка е направената от стъклен или пластмасов буркан. Важното е съдът да е с широко гърло, тъй като той се монтира хоризонтално, така че през гърлото му птиците влизат вътре в него, където се намира храната. Подходящ е прикрепяне към тераси и прозорци с ажурни прегради, към решетките на които се монтира стабилно с тел или друг подходящ материал. Този вид хранилка е подходящ за дребни птици – врабчета, синигери.

Всички видове хранилки трябва да бъдат поставени на места, където няма опасност птиците да бъдат нападнати от котки или други хищници. При монтиране хранилките трябва да се поставят или много близо до прозорци – на около метър, или много далече от тях – над 6 метра. Установено е, че много птици загиват поради блъскане в прозорци с висока скорост,..

Нерядко любители на птици, живеещи на по-високите етажи, или такива, които поставят хранилка за първи път, споделят, че минават месеци без да ги посети нито една птица. Действително, птиците „знаят“ къде има храна и търсят другаде само ако не намерят там. В този случай се препоръчва хранилката да бъде заредена, когато завали първият сняг – тогава няма насекоми, а наличната по земята храна е затрупана.

 

С изчезването на насекомите през зимата семената стават основна храна за птиците. На пазара е възможно да се купят готови смески за подхранване на птици. Възможно е и да се приготви такава вкъщи. Подходящи са просото, слънчогледовото семе – белено или небелено, ечемикът, овесът, като всички те трябва да са сурови. В никакъв случай на птиците не трябва да се дават пържени, печени, солени семена и ядки, както и храни с подправки.

 

Камелия Димитрова

 

Categories: Технологии

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg