Младежки Вестник

Валерия Василенко – лауреат на VІІ международен клавирен конкурс „Класика и свременност”

Валерия Василенко на 9 години е една от новите музикални надежди на българската клавирна школа. Тя спечели І място на завършилия в Стара Загора VІІ Международен клавирен конкурс „Класика и съвременност”. Нейното изпълнение на „Токата” впечатли публиката и журито. Валерия е ученичка в Национално Музикално училище „Любомир Пипков” и е по детски щастлива от наградата си – кристална статуетка, и споделя, че обича да участва в конкурси. Вероятно, защото е печелила всички, на които е ходила.
Въпреки крехката си възраст малката пианистка има в биографията си победа от ХV-ия Международен конкурс „Стефан Мокрянец” 2011г. в гр.Враня, Република Сърбия с максималният резултат 100 от възможни 100 точки.
През тази година /април 2012/ участва и печели националния XXII Клавирен конкурс „Светослав Обретенов”, гр. Провадия.

Призът от конкурса „Класика и съвременност” в Стара Загора е трети за 9 годишната изпълнителка. Тя е очарована от града на липите, от организацията на конкурса и иска отново да посети Стара Загора.
Малката победителка свири на пиано от 5 годишна възраст. Расте в атмосфера, в която музиката е основно занимание на всички в семейството. Майка й Ася и баща и Александър Василенко са пианисти, клавирно дуо с богата концертна дейност в България, Гърция, Германия, Унгария, Япония и САЩ. Сестра й Виктория Василенко е студентка във Висшето училище за музика „Рейна София”, Мадрид. Тя също печели награди като „Кристална лира” за млад изпълнител 2008г.
9-годишната Валерия уверено крачи по стъпките на именитите си родители. Да й пожелаем успех и дано да спечели всички конкурси, в които реши да участва!

Текст: Дани Стоянова

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg