Младежки Вестник

На 3.12.2012 в залата на Младежкия център се проведе обучение, организирано от Корпуса на мира, със съдействието на Мариса, доброволка от Америка. Програмата АНТИ-СПИН ПЪЗЕЛ беше с обучителна цел, като се проведе под формата на игри.

Кари Стрейндж приветства присъстващите на български, като се извини, че не говори много добре, но въпреки това всичко се разбираше чудесно. Тя сподели с нас, че много се радва да участва в инициативата тук, в Хасково.

За начало на програмата доброволките, които бяха с нея, раздадоха па един бърз Анти-СПИН тест, койте имаше за цел да покаже на всеки един участник какво знае или не знае за тази болест. Следваше интересна игра на Бинго, при която всички участници трябваше да задават въпроси на хората в залата. Въпросите бяха свързани със СПИН и въобще с това къде можем да получим повече информация и как да се предпазваме от коварната болест. Игрите обаче не свършиха дотук. Следваше една, не толокова свързана с темата на семинара, а повече за сближаване между присъстващите. Бяха избрани трима „домакини” на три различни партита и целта беше всеки да избере на кое иска да присъства и да обясни защо. Оказа се, че над 90% от младежите предпочитат партита, на които присъстват повече непознати хора, където могат да завържат нови контакти. Още един важен фактор беше дали родителите на домакина ще се върнат скоро или не. След тази игра имаше кратка пауза за кафе и сладки. След това обучението продължи. Първата игра след паузата се казваше „Студеният вятър духа за този, който….”. Участниците бяха в кръг и този, който казваше за кого „духа студеният вятър” назоваваше нещо, което е характерно за група от хора – например, тези с ботуши или с кафява коса. Целта на играта беше, ако споменат нещо характерно за теб, да станеш и да си смениш мястото. Столовете обаче бяха с един по- малко и винаги оставаше един последен, който казваше по нещо. След тази забавна игра започнаха нещо по-образователно. Играчите бяха разделени в три групи и всяка група имаше по един доброволец, който задаваше въпроси за СПИН и за предпазването от него. Всеки въпрос даваша различен брой точки и тази група, която имаше най-много точки, печелеше. Завършихме деня с една последна игра – волейбол с надут презерватив. Участниците се разделиха на две групи и си подаваха един надут кондом. В него беше поставено по едно листче. На него имаше по едно изречение за СПИН и който изпуснеше „балона” трябваше да каже дали написаното е истина или мит. Беше много забавно.

Програмата завърши с обща дискусия за метода на обучението, за впечатленията на участващите и техните очаквания за вбъдеще. Имаше и подаръци за присъстващите – магнити от Корпуса на мира, презервативи и книжки с информация. Денят мина много ползотворно и забавно и се разделихме с доброволците с обещание да се срещнем отново и да си сътрудничим в следващи начинания.

 

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg