Младежки Вестник

-Вие откривате изложба навръх 8-ми март. Колко време ви отне подготовката за нея ?
В изложбата са събрани 26 картини. Някои от тях съм рисувала месеци, други съм ги подготвяла около 2 години. Например започвам да ги работя, оставям ги за известно време, после пак допълвам по нещо и така докато станат завършени и ми харесат.
-Разкажете нещо за историята на тази картина, пред която сме застанали – „Портокали в розово”?
Историята им е много забавна. Рисувала съм ги в Дания, Холандия. Беше зимата на 2009 година. Сиво, студено наоколо. Единственото по –живописно място в тази северна държава беше пазарът за плодове. Посещавах го често. Веднъж си купих портокали, върнах се в къщи и реших да нарисувам тези южни плодове. Исках да предам веселото настроение , което тези оранжеви плодове носят.
-Картините ви са много реалистични, впечатляват цветовете и техните нюанси. Разкажете нещо за творческите си похвати?
Всеки детайл в картините има своето значение, например зеленото листо в картината за сините сливи носи контраста, светлината. То и в живота е няма нищо случайно. По принцип вярвам, че няма случайни неща. Харесвам контрастните цветове. Например интересно ми беше да контрастирам зеления на червения цвят, т.нар. контрапункт. Например обичам да сблъсквам жълтото и синьото както е в картината „Чаша вода”.
Задачите, които си поставям е да покажа, че предметите поставени по различен начин в пространството звучат по различен начин. Важно е къде хвърлят сянка, къде е отразената им светлина.
Тя е много важна и телевизионните оператори знаят защо . Един предмет изглежда по един начин от един ъгъл и съвсем различно, ако се погледне от друг ъгъл. Светлината и контраста на цветовете според мен са най- важни за един натрюрморт. Те придават настроението и емоцията на една картина.

Въпросите записа: Яна Георгиева

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg