Младежки Вестник

Говорене за чувства

Говоренето за чувствата ти помага. Не се чувстваш сам и имаш шанс да разбереш, че други тийнейджъри имат същите чувства. Осъзнаването, че други тийнейджъри и възрастни са били в същата позиция, помага и се учиш от техния опит.
Човекът,с когото говориш, трябва да е някой, с когото се чувстваш спокоен и му вярваш. Може да е родител или настойник, училищен съветник, група за подкрепа на връстници, най-вече ако си в добри отношения с тях.
Говоренето за неща може да е трудно, най-вече ако имаш тежки чувства. Винаги ползвай “Аз” изречения. Нашите чувства са едно от малкото неща, които притежаваме. Никой не може и не трябва да ни казва как да се чувстваме. Ние притежаваме чувствата. Заслужава си да говориш за тях, защото често реакцията, която ще получите, ще е от полза, подкрепяща, разбираща и няма да се чувстваш сам. Потискането на чувствата ни води само да по-лоши чувства на депресия, тъга, гняв и безнадеждност.

Да бъдеш привлечен от някого

Да бъдеш привлечен от някого може да е вълнуващо, но може и да се почувстваш доста разтревожен, чудейки се дали другият се чувства по същия начин.Ако го поканиш на среща и той откаже, може да се почувстваш отхвърлен. Притесняваш се, че ако приятелите ти разберат от кого си заинтересуван, те ще те дразнят за това.Някои тийнейджъри са толкова притеснителни,че им е трудно да поканят някого на среща.

Тя харесва ли ме? Той заинтересован ли е? Как мога да разбера?

Това е въпрос, който много тийнейджъри си задават – и няма прост отговор. Винаги можеш да се опиташ да поканиш човека на среща – това е единственият начин да разбереш със сигурност!

Излизане – срещи – връзка

Всички връзки са различни, но обикновено имат едно общо нещо – когато си обвързан с някого, означава, че двамата се харесвате повече отколкото всеки друг. Това може да прерасне в чувството “любов”. Трябва да имате взаимен респект към границите на другия, чувствата му и разбирането му за връзката.
Сексът е част от връзките на някои младежи. Не просто секс, а целуване и докосване на другия за удоволствие. Само защото излизаш с някого, не значи, че трябва или си готов за секс. Никой не трябва да бъде принуждаван да прави нещо, което не иска.

Как да разбера, че съм готов/а?

Ако не си сигурен дали си готов да правиш секс, значи вероятно не си. Не се чувствай притиснат от приятелите ти… Само защото други тийнейджъри казват, че са правили секс не значи, че и ти трябва. И така или иначе, сигурен ли си, че те казват истината? Никога не прави нещо, с което и ти, и партньорът ти не се чувствате напълно комфортно.
Важното е, че си доволен от себе си и това, което правиш, и се пазиш. Да се пазиш означава не само да мислиш за физическите рискове като бременност и сексуално предавани болести, но също и емоционални рискове.
Чувстваш ли се добре във връзката ти? Първият път е нещо, което можеш да направиш само веднъж, и ако го направиш с някого, когото никога не си срещал, можеш да съжаляваш. За жалост, доста хора никога не са правили секс отново с човека, с когото са си изгубили девствеността. Убеди се, че си с правилния човек и че му вярваш, обичаш го и ЗНАЕШ СЪС СИГУРНОСТ, ЧЕ СИ ГОТОВ!
Друго, което би направил, ако си готов, е да се увериш, че имаш защита и знаеш как да я използваш.
Помага ако го плануваш предварително – говори с партньора си, увери се, че и двамата сте готови и че имате презервативи и други контрацептиви, които да ползвате.

Поддържане на връзка

Да си обвързан може да е много хубаво. Може да те окрили, да знаеш, че някой те иска и ти го искаш. Много хора се чувстват по-уверени в себе си когато са обвързани. Да си необвързан обаче също е добре. Не си по-малко човек, ако си сам.
За повечето хора “да си обвързан” е важна част от животите им.Да поддържаш връзка понякога е трудно. Трябва да работиш върху нея. Може да има напрежение между партньорите и натиск от външни хора и обстоятелства. Например приятелите ти да негодуват, че не прекарваш толкова време с тях. Да се чувстваш сякаш репутацията ти зависи от това, с кого излизаш, колко дълго и какво правите заедно.
Случва се да ревнуваш и да си притежателен, да се чудиш дали партньорът ти няма да тръгне с някого друг. Може да не говориш с него за това, но помага да се посъветваш за чувствата си с някого, на когото вярваш.

Скъсването

Много малко хора остават завинаги с човека, с когото първо са имали връзка. Някои хора се чувстват в капан в една връзка. Хора, които са заедно просто за да “са заедно” или защото изглежда така сякаш всички са по двойки, не е добре за тях.
Хората приключват връзките си поради много причини. Може би защото са твърде сериозни, твърде скоро, твърде много, твърде малко, твърде рано или поради каквато и да е причина. Никой не трябва да бъде каран да е обвързан. Скъсването може да е трудно, защото ще се чувстваш тъжен и сякаш нараняваш някого. Но понякога може да е облекчение и за двамата.Никой не трябва да има връзка, която е несигурна, вземаща другия за даденост, контролирана, болезнена, притисната или опасна за нараняването на теб самия или на другият.

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg