Младежки Вестник

Здравейте, драги читатели!

Моето име е Константин, студент на 22 години, който се придвижва с велосипед.  Повечето хора гледат на велосипеда като на детска играчка, хоби или транспорт за по-бедните. Истината е, че карането на велосипед може да е забавно и приятно изживяване, не само за деца, а за хора от всички възрастови групи, то придава чувство за свобода и удовлетворение. В повечето градове по света, както и в София, основното превозно средство е колата. Това обаче води до редица проблеми, някои от които съм изброил долу:

– По данни на МВР за 2020г. в България са настъпили 5710 пътнотранспортни произшествия, от които 463 са с фатален изход, а ранени се оказват 7121 души.

– Вредните емисии отделяни от автомобилните двигатели, са опасни за здравето и са причина за смъртта на около 400.000 души в Европа, за 2012 година, по данни на Европейската агенция за околна среда. Мръсният въздух води и до влошаване на качеството на живот, причинявайки различни заболявания като респираторни инфекции, рак, хронични заболявания и др.

– Автомобилният транспорт създава шумово замърсяване. Шумът в населените места е стресов фактор за организма, а ефекта му е свързан със засягането на всички органи и системи; намалена работоспособност; преумора, вследствие на нарушени сън и отдих. Шумовото замърсяване се оказва основен виновник за състояния като неврози, язвени болести, сърдечно-съдови заболявания, понижена имунна защита на организма и др.

– Друг, до болка познат, проблем в големите градове е трафикът и липсата на паркоместа и адекватна инфраструктура. Нарастващия брой на автомобили, води до нужда за изграждане на нова инфраструктура, която е скъпа и заема свободна площ от градската среда, която може да бъде използвана за изграждането на паркове, детски градини и др.

Защо да изберем велосипед, като транспортно средство в града ?

 Велосипедът е вид транспортно средство, носещо редица ползи, както за използващият го, така и за околните. Той е един бърз и удобен избор за предвижване в града, където разстоянията са малки, а трафикът голям.

– Предвижването с велосипед не замърсява околната среда и въздуха и не представлява заплаха за пешеходците и другите участници в движението, допринася за намаляване на трафика и шумовото замърсяване.

– С велосипед е по-удобно. На много места в града, паркирането за автомобили е забранено или пък няма места. За разлика от колата, велосипед може да бъде заключен на всеки стълб, ограда, паркинг за велосипеди или за всеки друг здраво прикрепен към земята обект.

– Редовното каране на велосипед носи редица здравословни ползи като: подобряване на здравето на сърцето, укрепване на мускулатурата, повишаване на капацитета на белите дробове, забавяне на стареенето на организма, подобряване на качеството на съня, намалява риска от диабет, рак и други заболявания.

– Придвижването с колело до работа, е един чудесен начин да поддържате добра физическа форма, без това да ви отнема от свободното време, когато не сте на работа.

– Проучване на Portland State University показва, че хората които карат велосипед до работа, пристигат в офиса, по-щастливи и удовлетворени на работното място, в сравнение с колегите си ползващи личен автомобил или градски транспорт.

– Карането на велосипед не тежи на бюджета, тъй като поддръжката му е в пъти по-евтина от тази на автомобил. Освен това, може да бъде извършвана и в домашни условия с минимални технически познания и шепа инструменти.

Какво трябва да знаем, преди да яхнем велосипед по градските улици ?

– Винаги носете каска, тя е за вашата собствена безопасност.

– Носете дрехи, с ярки цветове или светлоотразителни елементи, за да сте лесно видими за останалите участници в движението.

– Съществуват различни видове велосипеди: за планинско колоездене, за шосейно или за градско. Изберете вид, според това в какви условия планирате да карате. Най-универсални са планинските велосипеди, тях може да карате както по асфалт, така и по неравни повърхности.

– Комфортът е важен. При покупката на велосипед, пробвайте различни седалки, големина и височина на кормилото, както и рамки с различна геометрия. Не се притеснявайте да поискате “едно кръгче” преди покупката, за да се убедите, че колелото ви е удобно и приятно за управление.

– Запознайте с правилата за движение по пътищата и ги спазвайте когато се движите по пътната настилка. Сигнализирайте за маневрите си с ръце и се движете в най-дясната част на пътното платно.

– Оборудвайте велосипедът си със светлоотразители, преден фар и заден стоп.

– Не носете слушалки и не използвайте мобилния си телефон докато карате.

Автор: Константин Йорданов

Comments are closed.

 • Архив

 • Колектив

  Отговорен редактор:
  Дани Стоянова

  Заместник редактор:
  Константин Костадинов

  Редакционна Колегия:
  Волен Русев
  Цветелина Василева
  Константин Костадинов

 • Контакти

  Адреси:

  София – ул. “Румен войвода”
  Пловдив – ул. “Победа”
  Варна – ул. “Панагюрище”
  Хасково – бул. “Раковски”

  Телефон: 0888476763

  e-mail:ngoyoungreporter@gmail.com
  prycenter@mail.bg